ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 6942 534640, 6974 868396

ΣΧΕΤΙΚΑ

Στην αρχαιότητα, μερικά φυτά τα θεωρούσαν ιερά, για τις ιαματικές ιδιότητες που τους είχαν αναγνωρίσει. Κανένας δεν αναζητούσε να μάθει γιατί και πως δρούσαν, αλλά αυτό ήταν γεγονός αναμφισβήτητο και φαινόταν μαγικό. Είναι πράγματι εκπληκτικό πως ένα φύλλο, ένα λουλούδι ή μια ρίζα μπορεί να γιατρέψει, ή τουλάχιστον να ανακουφίσει από μια αρρώστια ή οργανικές διαταραχές.


Στις μέρες μας πια, η Σύγχρονη πιστήμη, αναλύοντας και μελετώντας τα θεραπευτικά αποτελέσματα των φωτών, δεν είχε σκοπό να κλονίσει αυτή την εμπιστοσύνη στη φύση, αλλά θέλει να εξακριβώσει, να συγκρίνει και να ταξινομήσει τις διάφορες ιδιότητες, για να συγκεντρώσει τα φυτά σε ομάδες με παρεμφερείς ιδιότητες, να επιλέξει τα πιο αποτελεσματικά και να τα καταστήσει γνωστά. Άλλωστε είναι γνωστό και παραδεκτό απ' όλους όσους ασχολούνται, ότι τα φυτά έχουν την ικανότητα να παίρνουν από το έδαφος όλες τις θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Η σημασία αυτού του γεγονότος είναι τεράστια στον κόσμο που ζούμε αφού χωρίς τα φυτά δεν θα μπορούσαν να ζήσουν ούτε οι άνθρωποι ούτε τα ζώα.


Όλα αυτά δεν τα γνώριζε - παιδί ακόμη - η Ελένη Σιγάλα. Αυτά όμως τα φαρμακευτικά φυτά με τα θεραπευτικά αποτελέσματα παρατηρούσε με όλο περιέργεια στο κεφαλοχώρι της Αργαλαστής, παιδί ακόμη στο σχολείο. Χωρίς ακόμη να γνωρίζει όρους και λέξεις όπως "βότανα", "θεραπεία", "φαρμακευτικά" κλπ. Με την έμφυτη παιδική περιέργεια και αστείρευτο ενδιαφέρον, μαθαίνει να αναγνωρίζει καρπούς, φυτά, φρούτα και άνθη που βγαίνουν στην περιοχή, και που έχουν κάτι ιδιαίτερο στα παιδικά της μάτια.
Μετά από χρόνια, αρχίζει μια σημαντική συνεργασία με την ΝΕΛΕ, σχετική με την παρασκευή και τυποποίηση αγροτικών προϊόντων και φυτών - βοτάνων του βουνού. Έτσι κι αλλιώς δεν ήταν άνθρωπος που την γνώση την κράταγε "μυστική". Ήθελε να την μοιράσει, και αυτή η συνεργασία στάθηκε καθοριστική για την μετέπειτα πορεία της ίδιας, αλλά και των δεκάδων ανθρώπων από τις γνώσεις της.


Επί 15 συναπτά έτη η Ελένη Σιγάλα συνεργάστηκε με την Διεύθυνση Γεωργίας και την λαϊκή επιμόρφωση, δίνοντας σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε να μάθουν οι νεοπαγείς συνεταιρισμοί γυναικών, και οι αγροτουρουστικοί συνεταιρισμοί να φτιάχνουν Γλυκά Κουταλιού, Μαρμελάδες, Τουρσιά, Σάλτσες, να αφομοιώνουν την γνώση της συλλογής και συσκευασίας βοτάνων. Διδάσκοντας, έβρισκε πάντα χρόνο για να καταγράφει αναλυτικά τις ιδιότητες των βοτάνων ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα την σπουδαία εργασία για τα χρωστικά φυτά της Ελλάδος, και την καλλιέργεια αρωματικών φυτών.


Τώρα πια αφού έχουν περάσει πλέον των 30 χρόνων μάθησης, επιτόπιας έρευνας και επεξεργασίας των πλούσιων φαρμακευτικών ιδιοτήτων των φυτών, αυτά έχουν αποκτήσει διπλό ενδιαφέρον για την πηλιορίτισσα "κυρά των βοτάνων" Ελένη Σιγάλα. Με την παραμικρή ευκαιρία μαζί με το σύζυγο Γιάννη Σιγάλα φεύγουν στα βουνά όλης της Ελλάδος για μέρες, αφού τα βότανα μαζεύονταν από τους ίδιους, ελεύθερα στα σημεία που η φύση μόνη της τα βγάζει. Προσέχοντας πάντοτε την επάρκεια, μια που υπάρχουν πολλά σιγά-σιγά χάνονται.


Η συχνή επικοινωνία της οικογένειας Σιγάλα, με τους ρυθμούς που επιβάλλει η φύση, η αγάπη και ο σεβασμός με την οποία προσεγγίζονται και συλλέγονται τα φυτά, οι καρποί τους, η προετοιμασία, η σωστή αποξήρανση στον δικό τους χώρο, και τέλος η συσκευασία τους, αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα γνησιότητας & Ελληνικής ποιότητας που τόσο λείπει στις μέρες μας.

ΤΥΧΑΙΟ ΠΡΟΪΟΝ

    Facebook